onsdag 30 september 2009

Tack för uppvisningen Foppa


Foppa har nu genomfört sina tre matcher och sitt veckolånga tryoutkontrakt med MODO och detta måste jag ju självklart nämna. Jag ska försöka hålla mig kort.

Facit på tre matcher: tre mål, 1 assist och 14 utvisningsminuter. Detta säger det mesta om hur Foppa har spelat dessa tre matcher. Om man leker med tanken att Foppa skulle spela kvar i MODO och statistiken skulle fortsätta likadant så skulle han vinna både poängligan och utvisningsligan. Det har han lyckats med förut också.

Jag hoppas att alla Foppa-negativa idioter kan hålla käften nu. I alla fall lär han ha tystat de flesta som verkligen såg dessa matcher. Det spel Foppa visade upp i dessa tre matcher var inget annat än klassiskt Foppa-spel och därmed världsklass. Han bevisade helt enkelt varför media måste skriva en artikel om dagen om honom. När Foppa spelar den hockey han visade upp i dessa matcher bleknar alla andra spelare runt omkring honom. Man måste komma ihåg att han spelat mindre än tio matcher de senaste två åren och går därefter in och spelar på detta sätt.

Jag tänkte nämna de egenskaper som sammanfattar Foppas spel (egenskaper som han också hann med att visa upp under dessa matcher med MODO):

- Passningsspelaren: Foppa är assistkungen och hittar pass som ingen annan gör. Spana in passet till Häggströms mål mot DIF i lördags.
- Målgöraren: Visst är han först och främst känd som en passningsläggare men han har även gjort ett antal hundra mål i sin karriär. Spana in det patenterade målet mot HV i måndags. Han håller pucken bakom mål och i rätt ögonblick smyger han fram framför målet, vänder sig om och sätter upp pucken i krysset bakom en chanslös Stefan Liv.
- Speluppfattningen: Hans enorma speluppfattning ligger självklart bakom varför han kan slå de förlösande passen men han har också en förmåga att åka och vara på rätt plats hela tiden. Han behöver därmed inte åka så fort, han kan glida fram men ändå vara på rätt ställe hela tiden.
- Aggressiviteten: Detta är en stor anledning till varför han är så komplett, förutom att han kan lägga passningar och göra mål spelar han också extremt fysiskt. Han smäller på och tacklas överallt och spelare flyger hit och dit. Men samtidigt får han genom sitt uppoffrande spel också ta emot mycket stryk och är en anledning till varför han många gånger fått skador; ska du stoppa en ettrig och jobbig Foppa måste du vara dubbelt så jobbig tillbaka och sätta en olaglig tackling eller crosschecka honom i skallen. Fråga t ex kanadensare i VM-sammanhang eller gubbar från Färjestad om hur detta går till.
- Lagspelaren: Foppa är först och främst en lagspelare och är beredd att offra allt för att laget ska vinna. Det är mycket därför han alltid är så omtyckt av sina lagkamrater. Inga divafasoner här inte. Spana in det första bytet från matchen i lördags, DIF har en målchans framför mål och irriterar MODOs målvakt – Foppa crosscheckar ner den ena killen och brottar ner den andra.
- Tävlingsinstinkten: Foppa vill vinna till varje pris och detta får en mängd olika konsekvenser. Alla har sett SM-förlustintervjun 94 där han vill dra på domar’n Börje en smäll men han är likadan nu. Egenskapen gör ofta att han kan avgöra matcher på egen hand men hans tjurskallighet och grinighet gör också att han kan göra mindre genomtänkta saker och ta idiotutvisningar eller tjafsa onödigt mycket med domaren. Foppa kan bli djävulskt arg på planen men detta är både hans starka och svaga sida.Eller kortfattat: hockeyspelare har olika kvalitéer och egenskaper, Foppa har alla.

Framtiden då? Håller han en hel säsong? Håller fotjäveln? Nä, det är det ju ingen som vet. Han har varit bra i andra comeback-matcher också och sen har det blivit sämre och sämre med foten. Det är mycket möjligt att det blir likadant nu också. Jag vågar inte tro på något.

Såhär har det stått på svt.se angående Foppa och sin fot:

- Foten är inte i balans. Nya skridskon hjälpte inte, säger Forsberg. som har en
stressfraktur i foten, till SVT.
Foten känns bättre än i tidigare
comebackförsök men inte så bra som Forsberg hoppats: -Jag ska ta beslut inom
två
veckor om comebacken.


Bertil Romanus (Foppas berömda fotläkare) säger
iaf såhär angående Stressfrakturen:

– Stressfrakturen hindrar ingenting i
skridskoåkningen och han har ju haft
det i alla tre matcherna. Det hindrar honom
inte från att spela.
Kan
spel förvärra skadan?
– Nej, det händer
ingenting. Den kommer läka och
det är inte särskilt ovanligt med sådana här
skador. Skadan är inget som
bekymrar oss.


Foppa kan ta tre olika beslut.
- NHL
- MODO
- Göra en Sudden

Av dessa tre möjligheter så tror jag faktiskt minst på NHL nu och detta pga Foppas uttalande om att foten inte är i balans. Ska Foppa tillbaka till NHL så vill han vara så bra som möjligt och det är han ju inte om foten inte är 100 %.

Angående att fortsätta med MODO så är detta givetvis vad JAG helst vill, men det är också det alternativ som jag nu tror mest på. Även om hans fotjävel inte är hundra så har han ändå visat i dessa tre matcher att han har varit bäst på planen och kan spela förbannat bra ishockey. Och herregud vad viktig och vilket lyft det skulle bli för svensk ishockey och Elitserien.

Mats Sundin meddelade idag att han lägger ner hockeyn (Hail Sudden!) och visst finns det mycket som talar för att Foppa kommer att göra likadant. Man ska komma ihåg att polare som Markus Näslund och Magnus Wernblom och gamla VM-kompanjoner i bröderna Jönsson la av förra säsongen och är lika gamla som Foppa och detta har säkert smittat av sig lite på honom också. Han vet att det inte direkt är en skamlig ålder att lägga ned nu.

Vi får säkert vänta några veckor innan vi får höra vilket beslut Foppa tar. Tills dess vill jag som sagt tacka honom för uppvisningen och för att han visade att han är bäst.

2 kommentarer:

  1. Väl talat! Tror inte heller på nhl, han har ju sagt att han inte tycker han spelat tillräckligt bra ännu heller för nhlspel. Ang foten så har ju stressfrakturen inte så mycket med den gamla skadan att göra. Han har inte belastat foten på samma sätt som när han nu spelat 3 matcher, hence..stressfraktur. Hoppas som fan, och börjar även tro att det blir spel i modo...fast ändå inte, vågar inte jinxa..bara hoppas

    SvaraRadera
  2. Karln är briljant och jag tror på NHL. Jag tycker att det har varit grymt underhållande att se honom spela med den energin han har och lyssna på honom efter matcher. "Jag var lite grinig idag" Skitsnack!! :) Foppa har spelat på gränsen för att testa sina egna gränser. Vill man lira i NHL duger det inte att åka runt i elitserien och göra åttor i motståndarzonen och sprätta in en puck eller två. Nått Foppa givetvis vet. Så vad är ett bättre test än att reta gallfeber på Ledin genom att crosschecka honom i ryggen eller åka runt och smälla på allt som rör sig? Fopppa gör det enda rätta. Han testar fotjäveln fullt ut. Och det är en jävulskt kul test. :)

    SvaraRadera

Instagram

Copyright © rawk | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com