söndag 7 augusti 2011

Emergency: This Book Will Save Your Life

...Eller “Varning! Om du inte läser den här boken kommer du aldrig att överleva” (som den heter på svenska), är Neil Strauss bok som släpptes ursprunligen 2009 och utkom relativt nyligen (tror jag) på svenska. Neil Strauss som för de flesta är mest känd för att ha skrivit de underhållande böckerna The Dirt och The Game tidigare. Marilyn Mansons självbiografi, The Long Hard Road out of Hell, är också väldigt värd att läsa.

Likt The Game så handlar Emergency om Neil själv. Boken tar sin början inför millenniumfirandet och snacket kring Y2K-buggen. Och så får han i uppdrag att undersöka de sekter som i USA trodde på världens undergång i samband med detta nyårsfirande. Detta blir starten av hur Neil Strauss mer och mer blir orolig för framtiden och vad som komma skall. Han blir mer och mer övertygad om att domedagen på olika sätt snart är här genom kärnvapenkrig, naturkatastrofer och liknande. Och med 11 september, USAs krigande, orkanen Katrina i New Orelans och den ekonomiska krisen ser han ännu fler tydliga tecken på detta,

Därför vill han vara så förberedd som möjligt när katastrofen verkligen inträffar. Han börjar att undersöka i vilket land det är lättast och mest lämpligt att skaffa ett dubbelt medborskap och lägger ner en jäkla massa tid på detta. Sedan lär han sig överleva i vildmarken, hur man hanterar skjutvapen, hur man lär sig flyga, hur man hanterar knivar, hur man överlever i stadsmiljö utan elektricitet och vatten, hur man slaktar och flår en get osv… Och som väntat träffar han en hel del lustiga figurer när han lär sig allt detta. Och är det något som Neil Strauss är duktig på så är det att beskriva karaktärer.

Boken är på dryga 500 sidor men är väldigt lättläst eftersom kapitlen är väldigt korta och mer skrivna som blogginlägg. Ofta skriver han heller inte så ingående utan mer lättsamt och koncentrerar sig mer på hur allt påverkar hans privatliv, t ex hans förhållande med sin flickvän. Kanske skulle han också kunna skriva mer politiskt ingående men det känns inte heller som hans grej. Han skriver underhållande och fascinerande. Och man blir själv peppad på att lära sig färdigheter så man kan överleva när väl Ragnarök kommer. För visst håller man med om att framtiden inte alla gånger ser jätteljus ut. Dock är jag inte lika paranoid som Neil Strauss.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Instagram

Copyright © rawk | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com