söndag 15 januari 2012

Top news of the week: Tonys cancer, nytt med Metallica och återföreningar (Refused!)

Veckan som gick innehöll ovanligt många stora och intressanta nyheter på musikhimlen. Jag väljer därför att kommentera dessa händelser lite extra med mina egna tankar.

3D-film och ny skiva med Metallica
Det har ryktats om det men nu bekräftar alltså Metallica själva att det jobbas på nån typ av 3D-film. Produktionen är i ett tidigt stadium och något mer än så vill de inte säga. Lars Ulrich verkar vara peppad på Led Zeppelins klassiska film och säger såhär till Rolling Stone:

"Imagine if you took 'The Song Remains The Same', which is 75 percent concert, 25 percent other stuff, and flipped it around. And all the nonconcert footage, instead of being about the band members, is a story that unfolds, set against the backdrop of the concert.”. Låter konstigt!

Intressantare är att Metallica har kommit ganska långt med en ny Metallica-skiva och ska ha skrivit 7-8 låtar. Kirk Hammett säger att skivan inte kommer att vara lika komplex och lång som Death Magnetic utan att det låter som ett tyngre Black Album och att låtarna som de skrivit är mer groove-orienterade. Även om såna här förhandsrapporter inte brukar stämma sådär jättebra så tycker jag att detta låter väldigt intressant. När man tittar tillbaka på Death Magnetic nu så får jag ändå erkänna att många av låtarna hade tjänat en del på att kortas ner. Jag välkomnar absolut kortare låtar.

Återföreningar med At The Drive-in och Refused
Bandet At The Drive-in meddelade i veckan att de har återförenats. Detta överraskade mig eftersom jag inte trodde att Omar och Cedric var sugna på att gå tillbaka till att spela den enklare typ av musik som At The Drive-In ändå är, i alla fall betydligt enklare än The Mars Volta. Men kanske har de hunnit utforska allt de velat med Mars Volta och känner nu att de vill gå tillbaka till den post-hardcore som erbjuds inom At The Drive-In. Framförallt skulle det vara sjukt kul att få se bandet live eftersom det bevisligen var ett djävulskt bra sådant.

En av de största musiknyheterna i veckan, och en av de största som kommer att inträffa i år, är ju att Refused har återförenats. 14 år efter att de splittrades. Det är ett glädjande besked på många sätt. Det känns som att Refused behövs i dagens musikklimat som står stilla och där mycket är så likgiltigt. Förutom deras liveshower behövs deras politiska budskap för att röra upp lite i grytan. Trots att det bara är tio mil mellan Ö-vik och Umeå lyckades jag aldrig se bandet live när det begav sig men det hoppas jag få göra denna gång. Men kan de verkligen leva upp till de extremt höga förväntningarna som folk kommer att ha på Refused? Det blir intressant att se.


Tony Iommi drabbad av cancer
I måndags kom det sorgliga beskedet att Tony Iommi, metalriffets gudfader, har drabbats av lymfkörtelcancer. Det är verkligen ett sjukt tråkigt besked, framförallt med tanke på Black Sabbaths återförening med ny skiva och världsturné. I fredags kom ett uttalande från Tony själv:

"I just want to say how overwhelmed I am with all your messages of support, thank you so much. Well, it's not what I wanted for Christmas, that's for sure, but now I can't wait for the test results to come in and get going with the treatment. It's really good that the guys are coming over so that we can continue working on the album as things are going great in the studio. Well, not much else to say at this time, so thanks again.

Bless you all, Tony”


Kanske ett något lugnande besked men samtidigt säger det inte så mycket egentligen. Man vill ju veta hur pass allvarligt det är. Kommer han att bli frisk? Är spelningen på Stockholms Stadion i farozonen? Kommer man ens kunna göra klart skivan? Jag läste att de nu väljer att fortsätta skriva skivan i London istället för i Los Angeles där de har arbetat tills nu för att kunna anpassa sig till Tonys behandlring. Vi får hoppas på att han tillfrisknar fort och att han blir fullt återställd. Något annat vore väldigt väldigt tråkigt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Instagram

Copyright © rawk | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com