måndag 30 april 2012

David Lynchs brudar

David Lynch är en av mina absoluta favoritregissörer och hänger däruppe i toppen tillsammans med David Fincher och Christopher Nolan. David Lynch och de upplevelser jag har åtnjutit av t ex Mulholland Drive, Lost Highway och Twin Peaks är fantastiska. Han är en helt unik regissör som verkligen har ett helt eget bildspråk.

I David Lynchs filmer är det ofta de kvinnliga rollerna som får störst utrymme och blir mest minnesvärda. Han har helt enkelt en förmåga att få ut maximalt av de kvinnliga skådespelare han rollbesätter. Förutom att dessa kvinnliga aktriser ofta gör sina livs roller har Lynch också en förmåga att välja ytterst heta damer. Nedan har jag gjort en lista som listar de mest minnesvärda kvinnliga skådespelerskorna som har varit med i Lynch-rullar, baserat på deras skådespel och deras skönhet och utstrålning.

5. Mädchen Amick

Spelade Shelly Johnson  i tv-serien Twin Peaks (1990-91) och Shelly Johnson i filmen Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992).

Mädchen Amick spelade unga Shelly Johnson i tv-serien Twin Peaks, en servitris som jobbar på det lokala restauranghaket Double R Diner. Shelly bor med smygkriminelle Leo som visar sig vara ett svin som misshandlar henne. Jag tyckte alltid synd om denna unga tjej och ville att det ska gå bra för henne. Och så är hon ju också väldigt snygg. Det är hon fortfarande.4. Laura Dern

Spelade Sandy Williams i filmen Blue Velvet (1986).
Spelade Lula Fortune i filmen Wild at Heart (1990).
Spelade Nikki Grace/Susan Blue i filmen Inland Empire (2006).

Laura Dern är kanske inte den mest bildsköna av alla kvinnliga skådespelare som David Lynch har använt sig utav i sina filmer. Men Laura Dern har spelat roller i tre av herr Lynchs filmer och därmed är hon uppenbarligen regissörens favoritskådis. Hennes rolltolkningar från unga och oskuldsfulla Sandy i Blue Velvet till rollen hon spelar i störda Inland Empire, där hon ändrar och byter karaktär fram och tillbaka, gör henne oförglömlig.3. Naomi Watts och Laura Harring

Naomi Watts spelade Betty Elms/Diane Selwyn i filmen Mulholland Drive (2001). 
Laura Harring spelade Rita i i filmen Mulholland Drive (2001).

Mulholland Drive är en fantastisk film som jag håller som topp 5 filmer genom tiderna och blev för mig en oförglömlig filmupplevelse. Mulholland Drive är David Lynchs stora mästerverk. Och en stor del av detta måste man tacka Naomi Watts och Laura Harrings för pga deras skådespelarinsater. Det är lite fegt att jag väljer två aktrisar på denna placering men det är svårt att välja bort en före den andra här.

Naomi Watts spelar huvudrollen i dubbla karaktärer, dels den naiva, snälla Betty och dels den förkrossade och desperata Diane. Och hon gör sitt livs roll och visar hennes enorma talang som skådespelerska. Samtidigt är det svårt att inte släppa blicken från hennes motspelerska Laura Harring som spelar sensuella Rita och den olyckliga och tragiska kärleksaga som utspelar sig mellan dessa kvinnor. Historien berör extremt mycket.2. Patricia Arquette

Spelade Renee Madison/Alice Wakefield i filmen Lost Highway (1997).

Patricia Arquette gör sitt livs roll(er) där hon spelar dels den mystiske mörkhåriga frugan Renee och gangstersnubben Mr Eddys blonda snygga flickvän. Patricia trollbindander i dessa två roller som två femme fatales. Det kan inte ha varit en lätt roll för henne där hon varierar mellan att vara sexuell, sårbar och dominerande.1. Sherilyn Fenn
Spelade Audrey Horne  i tv-serien Twin Peaks (1990-91)

Nej, man glömmer inte Audrey Horne. Jag såg lite av serien när jag var liten och förutom att jag tyckte den var extremt läskig så mindes jag Audrey mest. Hon var snygg. Det tycker man också när man ser serien när man är vuxen. Hon manipulerar sina män och får som hon vill. En stark kvinnlig karaktär. Och oförglömlig.2 kommentarer:

  1. Äh, Laura Dern. Det är ju hon i Jurassic PAAARK!

    SvaraRadera
  2. Ja för den breda massan är hon känd för Jurassic Park. Jag tycker du borde se Inland Empire. Helvete vad du skulle lacka och bli förvirrad.

    SvaraRadera

Instagram

Copyright © rawk | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com