måndag 19 januari 2015

P3 Rock med Håkan Persson FTW


Jag skulle vilja, som man säger, slå ett slag för radioprogrammet P3 Rock. Det förvånar mig att jag inte har skrivit ett renodlat P3 Rock-inlägg tidigare på denna blogg, så det är helt enkelt på tiden att göra det.

Jag kan inte påstå att jag lyssnar särskilt ofta på radio. Det är väldigt sällan jag faktiskt gör det numera. Om jag ska lyssna på något i mina hörlurar så är det framförallt Spotify som gäller. Annars lyssnar jag på diverse podcasts. Radiokanalen Bandit Rock brukar jag lyssna på en liten stund när jag gör mina morgonbestyr eftersom jag har en liten radio på toan, och då brukar jag irritera mig på att de kör liveversionen av Fear Of The Dark i princip varje jävla morgon. Men om jag verkligen ska lyssna på radio, ja då väljer jag att lyssna på P3 Rock.

P3 Rock är ett radioprogram som sänds på lördagar kl. 22.05-00.00 och spelar allt inom den tyngre musiken. Det är rock, metal och punk och det hålls koll på musiknyheter och det är djupgående intervjuer. Och den evige programledaren är kungen Håkan Persson. Han har hållit på med P3 Rock i snart 20 år och kör på med samma outtröttliga energi som alltid. För mig är han en ikon inom radio och borde uppmärksammas mer.

Om jag minns rätt började jag lyssna på P3 Rock någon gång runt 1996. Som 15-åring fick jag varje torsdag kväll kl 21 (det var den tiden som gällde förr i tiden) under två timmar en djupdykning inom rock och metal. Det var mycket musik som jag hade svårt för på den tiden men varje vecka fick jag tips om minst ett nytt band som jag började kolla upp. På denna tid då Internet knappt fanns var P3 Rock en livsviktig källa för att kunna upptäcka ny häftig musik. Jag har många minnen från när jag hörde nya favoritband för första gången, starkast minne är faktiskt när jag blev introducerad för Monster Magnet när Håkan Persson spelade låten King Of Mars från Dopes To Infinity-plattan. Det är fortfarande en av mina absoluta favorit-Magnetlåtar och bandet tillhör enligt mig kanske topp 5 genom tiderna.

De senaste åren har jag kommit av mig lite och har inte lyssnat lika ofta på P3 Rock, men 2014 började jag lyssna på varje veckas 2-timmarsavsnitt igen. Jag lyssnar sällan live när det sänds utan brukar lyssna på det i efterhand på nätet. Det är utmärkt att lyssna på när man t ex åker på tunnelbanan fram och tillbaka från jobbet.

Och till dig som aldrig har lyssnat på Sveriges bästa radioprogram förut – det är aldrig försent att börja! Som en bra introduktion kan jag rekommendera avsnittet ”Årets bästa låtar 2014” från 27 december. Lyssna nedan vettja! Låtlistor kan man kolla upp på hemsidan.

1 kommentar:

  1. Hej! Instämmer, Håkan Persson är kung. Framförallt är det bredden som gör P3 Rock: black metal, kängpunk, doom, postrock, kraut etc. Inget du hör på Bandit..

    En liten detalj - 1996 var även jag 15 och jag är ganska säker på att Musikjournalen sändes 19-21 då med p3 Live efteråt. Det var nämligen så att första året på gymnasiet så passade det väldigt bra att sitta och plugga under den tiden med radio på men sen bytte de sändningstid och jag vill hävda att ingen annan faktor hade så menlig inverkan på mina betyg.

    SvaraRadera

Instagram

Copyright © rawk | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com